lauantai 9. tammikuuta 2016

Eilen Hurghadassa.




Hurghadassa tapahtui eilen illalla ryöstö Bella Vista Hotellissa. Ryöstäjillä oli aseinaan veitsi ja jonkinlainen pistoolin jäljitelmä.

Ensimmäiset uutiset kansainvälisessä mediassa hehkuttivat terrori-iskusta ja tulitaisteluista. Myös ”Allahu akbar” ja ISIS lippu mainittiin.

Koska halusin selvittää mikä on asian oikea laita, niin soitin ystävälleni Mohammedille. Hän kertoi olleensa paikan päällä. Mohammed tarjoutui hakemaan minut kotoa paikanpäälle Sekalaan katsomaan mikä on tilanne. Paikalla oli toki runsaasti ihmisiä. Valokuvaaminen estettiin poliisin toimesta. Tässä vaiheessa hyökkääjät oli eliminoitu ja hyökkäyksen kohteet toimitettu Nile Hospital nimiseen sairaalaan.

Lähdimme ajamaan kohti sairaalaa, jotta saisimme lisätietoa. Minä ja Mohammed olimme molemmat lähes kaiken aikaa yhteydessä Ilta-Sanomien uutistoimitukseen. Itse koin tärkeäksi välittää Suomeen oikeaa tietoa tapahtuneista, ennen kuin huhut saavat vallan.

Sairaalassa oli melkoinen tungos, ja kamera oli syytä jättää autoon. Haastattelin paikanpäällä Englannin kunniakonsulia, John Kennyä. Kotimatkalla autossa tein Mohammedin videohaastattelun perustuen olemassa oleviin tietoihin. Haastattelu löytyy Ilta-Sanomien sivuilta, täältä.

Kotiin tultaessa kävin vielä jututtamassa kotikatumme kauppiasta Alia. Hänen haastattelu löytyy täältä. Kun vihdoin pääsin kotiin, niin olin tiiviissä yhteydenpidossa Ilta-Sanomien toimitukseen ja kerroin tapahtumien kulun ja asianmukaista tietoa paikanpäältä. Tänään kun olen seurannut uutisia Suomesta, niin kahden iltapäivälehden uutisoinnissa Ilta-Sanomat voitti 6-0. Tätä en suinkaan laske täysin omaksi ansiokseni, vaan syy oli se, että kyseinen lehti ei lähtenyt revittelemään perättömien tietojen kanssa. Itse olin myös aikaisemmin antanut toimittajalle omia arvioitani siihen miksi kadut täällä Arabian alueella ovat tyhjinä. Arviot osoittautuivat vääriksi ja toimitus korjasi asian pikaisesti.

Kotikylälläni Tuusulan Hyrylässä tapahtui brutaali murha joulukuussa. Tämä surullinen tapahtuma tuskin sai juurikaan näkyvyyttä ulkolaisissa medioissa. Toki suomalainen media seurasi tilannetta valppaana. Tästä tuli mieleeni, että täällä Hurghadassa Hyrylän veriteon kaltainen tapahtuma ei olisi turistialueella päässyt tapahtumaan. Syystä, että täällä on sotilaat ja poliisit vartioimassa hotelleita ja katuja erittäin tarkasti. Sekä univormuissa, että siviiliasuissa.


Joten hyvät ihmiset, älkää uskoko kaikkia uutisia ja lööppejä mitä ensimmäisenä asioista näette. Kansainvälisen median antaman disinformaation vuoksi Hurghadalle saattoi tulla paha kolaus turismiin. Ja sellaisen asian vuoksi, joka saattaisi sattua missä hyvänsä. Toivottavasti te lukijani ette suotta säikähtäneet ja miettineet uskaltaako Hurghadaan tulla. Kyllä uskaltaa, mutta kuten kaikkialla maailmassa, järki täytyy pitää mukana omissa touhuissa

1 kommentti: